O-Antrenmanlar üzerine

Yeni sezon açılıyor! 2015-2016  Kademe Yarışları’nın birincisi kasım ayı sonuna doğru Bursa’da olacak. Demek ki sadece 1.5 ay kalmış. Hazırlanmak için yapılması gerekenler var; sıfırdan başlayacaklar biraz geç kalmış durumda. Ama tamamen de geç kalmış sayılınmaz, 1.5 ay birşeyleri değiştirebilecek bir süre. YETER Kİ İSTEYİN!

Orienteering farklı disiplinleri bir araya getiren bir spor. Dolayısıyla o-koşucunun kendinde edinmesi ve güçlendirmesi gereken yetenek ve özellikler de farklı ve kapsamlı bir listeye sahip:

  • FİZİKSEL: Uzun ve orta mesafe yarışlarında aerobik dayanıklılık ve verimlilik ön plana çıkıyor, ayrıca hız önemli. Kısa mesafe ve sprint yarışlarında ise hız ve güç en ön planda, dayanıklılık ise ikincil. Bunlara sporcunun genel fiziksel kondisyonunu da eklemek gerekir.
  • ORIENTEERING: Hangi mesafe ve özellikte olursa olsun, her o-etkinlikte öne çıkan orienteering becerilerini harita okuyabilmek, rota planlamak, yön bulabilmek ve harita-arazi eşleştirmesini yapabilmek olarak sıralayabiliriz.
  • MENTAL: Bir de bu işin içsel yönü var: Akılsal hazırlık, sakinlik ve soğuk kanlılık, karar verme yeteneği, kendini denetleme becerisi, odaklanmış olmak, vb o-koşucunun geliştirmesi gereken iç yeteneklerini oluşturuyor.

mestre

Dolayısıyla, o-antrenmanlar koşucunun tüm bu bahsedilen özelliklerini kapsamak üzere, gelişimini hedefler ve ihtiyaçlarını karşılar nitelikte olmalı. Her antrenmanın bu özelliklerden bir kaçını destekler ve ittirir yönde bir zorluğu ve amacı olmalı. (Bu arada, işin bir de antrenör boyutu var ki ona ayrıca değinmek lazım.)

Böyle kapsamlı bir konuyu bir iki yazıda geçiştirmek olmaz. Bu nedenle, aklımdakileri birbirini takip eden yazılarda, küçük başlıklara bölerek yazmayı düşünüyorum. Sonraki ilk iki yazım, fiziksel antrenmanların ve orienteering antrenmanlarının genel içeriği üzerine olacak.

Yeni sezonda başarılar!

Coşkun

2 comments

  1. Son zamanlarda aklımda ki sorulardan biriydi. Zamanlaması süper oldu benim için. Yazının devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Emeğinize sağlık. Teşekkürler 🙂

    Beğen

Yorum bırakın